Wkur@#$%wiają mnie po raz n-ty "górnicy" i ich sk

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pic2ek
    Rider
    • 2007
    • 624

Zamieszczone przez kazik4x4
    To nie lata 70-te, gdzie węgiel był podstawą gospodarki.
    oglądałem wczoraj "kawa na ławę" i rzecznik Pisu miał zupełnie odmienne zdanie - że polską gospodarkę trzeba oprzeć na polskim węglu :wink:

Komentarz

• kazik4x4
      RS
      • 2008
      • 2728

Zamieszczone przez pic2ek
      To nie lata 70-te, gdzie węgiel był podstawą gospodarki.
      oglądałem wczoraj "kawa na ławę" i rzecznik Pisu miał zupełnie odmienne zdanie - że polską gospodarkę trzeba oprzeć na polskim węglu :wink:
      No skoro tak mówił, to trzeba tak robić...

Z tym, że żaden polityk - czy to z opcji a czy z opcji b, a nawet z c nie będzie dla mnie autorytetem w zakresie strategii rozwoju czegokolwiek - nawet publicznego sracza. Oni zawsze będa tak kombinować, żeby mieć poklask i kogoś swojego przy korytku usadzić.
      Jak np Prostytucyjne Stronnictwo (robienia) Loda - wsadzimy Cię na ciepły stołeczek, ale 3% pensji przelewasz dla nas.

Ad. rem - na węglu to możemy oprzeć co najwyżej ogrzewanie chałupy a nie polski przemysł. PiS najchętniej by wrócił do znanej niemcom technologii wytwarzania ON z węgla. Jarek mógłby wtedy wypowiedzieć Ruskim umowy na dostawę paliw bo bylibyśmy samowystarczalni - paliwo po 20pln i 20l/miesiąc.

Komentarz

• oolsztyniak
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 6647
        • Superb II combi (3T5)
        • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Generalnie to co wyprawiają górnicy woła o pomstę do nieba.
        Jak zamykają przedsiębiorstwa bo bankrutują to czy ktoś się tym interesuje?
        Czy Państwo dokłada do nierentownych firm?
        Skoro moja firma nie przynosi zysku a cały czas generuje straty to ją zamykam bo ile będę dokładał?

Jak w polskim górnictwie ma być dobrze jak tam nic innego się nie robi tylko strajkuje?
        Najpierw bo mało się zarabia, później bo chcą zamknąć kopalnie - tak chcą zamknąć ale dlatego, że zamiast pracować w kółko jest strajk.
        Przebranżowić się i iść do roboty a nie tylko palić opony i narzekać.
        Nie podoba się to granice są otwarte i droga wolna.

Jak jak musiałem zamknąć swoje przedsiębiorstwo bo dwa wielkie kontrakty zostały zerwane bo wykonawcy ogłosili upadłość i grosza nie zapłacili to ktoś się interesował tym, że nie mam z czego płacić? Nie , wchodzi wierzyciel , co się da licytuje i do widzenia. Dlaczego ja mam finansować ich robotę skoro mojej nikt nie finansuje poza mną?

Nie wiem jak pracuje się w górnictwie i nie wiem jak to jest pracować pod ziemią ale skoro tam człowiek daje radę to da radę też gdzieś indziej, kwestia tylko chęci do zmiany nastawienia z ciągłego narzekania i wzięcia się do roboty.

Trzeba było myśleć o tym wcześniej, jak był czas na inwestowanie i zmiany to przeżarliście pieniądze, teraz jak jest źle to płacz i strajk. Zamiast inwestować w infrastrukturę kasa się rozpływała i teraz spijajcie piankę z piwa, które sami sobie naważyliście.

Słuchać się tego nie chce, jak nie lekarze to górnicy. Tym to mało - tłumaczą się bo więcej będą mieli roboty - faktycznie bo trzeba wypisać skierowanie do dermatologa i okulisty - to od razu trzeba więcej zarabiać. Mi lekarz skierowanie wpisał w piątek w ciągu 30 sekund i załatwione - faktycznie dołożyli im roboty.

Jak w tym kraju ma być lepiej jak tu w kółko się strajkuje, oszukuje i wydziwia?
        Już nawet radia nie chce mi się słuchać, nie chce się oglądać wiadomości bo w kółko jest strajk .... :|
        Była O2 RS 190 km / 436 Nm
        Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• Nexus6
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 4847
          • Volkswagen

rząd nie powinien naciskać na zamknięcie kopalń. rząd po prostu powinien przez podległuch mu ministrów wydac odpowiednim organom/urzędom zakaz umarzania/prolongowania/redukowania jakichkolwiek zobowiązań - podoatkowych, składkowych, środowiskowych itp i nierentowne molochy same na ryj by padły.
          tego sie powinni trzymać
          With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• piotrek_gdy
            RS
            • 2008
            • 7723
            • Volkswagen
            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez oolsztyniak
            jak nie lekarze to górnicy. Tym to mało - tłumaczą się bo więcej będą mieli roboty - faktycznie bo trzeba wypisać skierowanie do dermatologa i okulisty - to od razu trzeba więcej zarabiać. Mi lekarz skierowanie wpisał w piątek w ciągu 30 sekund i załatwione - faktycznie dołożyli im roboty
            oolsztyniak, może nie wypowiadaj się w kwestii służby zdrowia bo powtarzasz medialne slogany a nie to co naprawdę było powodem - jak chcesz to ci na PW wyjaśnię

I to nie był żaden zasrany strajk lekarzy - tylko nie podpisali nowych umów do czego mają prawo a stare skończyły się 31.12.2014
            każe ci ktoś jako przedsiębiorcy podpisywać skrajnie niekorzystną umowę- chyba nie do końca :wink: - więc czemu odmawiasz innym tego przywileju
            przecież oni mają firmy, zatrudniają ludzi, mają kredyty- i co mają dokładać z własnego do tego?
            skończyła sie umowa to nie przedłużyli i tyle
            warto poczytać konstytucję i ustawy żeby wiedzieć, że samorząd i min zdrowia odpowiada za system a nie powtarzać medialne pierdoły
            przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• paweł2
              L&K
              • 2010
              • 1405

Co do kopalni to dzisiaj rozmawiałem z gościem który przywiózł mi opał z Katowic,i powiedział mi że w kopalni państwowej pracuje w biurze 50osób a w prywatnej 4 :!:
              Da się,da.
              Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• oolsztyniak
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6647
                • Superb II combi (3T5)
                • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

piotrek_gdy, dlatego przestałem słuchać mediów.

Ja bym zrobił trochę inaczej na miejscu ministra - skoro ktoś nie chciał podpisać umowy na takich warunkach to ja nie podpiszę na jego warunkach.
                Skoro ktoś dostaje 136 zł na pacjenta rocznie, aktualny przelicznik ilości pacjentów dla lekarza to 2750 daje nam to 374000 zł podzielone na 12 miesięcy ma 31166,66 zł miesięcznie z NFZ a co trzeciego pacjenta lekarz rodzinny nie widział przez rok.
                Chyba mi nie powiesz, że te 31 tysiaków to zła wypłata ?
                Gdzie zazwyczaj lekarz rodzinny siedzi sobie w jednym pokoiku, ma kogoś w rejestracji i tyle.
                Przecież on nie ma kliniki gdzie przyjmuje sam jedyny, do tego trzy osoby w rejestracji i nie wiadomo co jeszcze. Nie mówię już o prywatnej praktyce itd. Ja nikomu do portfela nie zaglądam i zaglądał nie będę, po prostu jeśli ktoś chce robić biznes bo wygasłą mu umowa i stawia jakieś chore warunki gdzie ja z dzieckiem nie mogę iść do lekarza to dla mnie to jest gnój i tyle. Ja bym umowy z nim nie podpisał nigdy więcej, niech szuka roboty. Może i w górnictwie.
                Była O2 RS 190 km / 436 Nm
                Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Kompania ZUS ma odroczony do konca tego roku. A w nastepnym znow bedzie problem i zacznie sie lament.
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• piotrek_gdy
                    RS
                    • 2008
                    • 7723
                    • Volkswagen
                    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

oolsztyniak, z tych 31tys opłać leasing sprzętu, najem gabinetu bo są wymogi sanepidu- czyli gabinet -min 17m2, poczekalnia na 5 pacjentów, kibelek dla pacjentów i oddzielny dla personelu, pomieszczenie na rejestrację, pomieszcenie na dokumentację, pokój socjalny, opłać rejestratorkę, pielegniarkę, zapłać za badania podmiotom zewnętrznym, zapłać komuś że cię zastąpi jak chcesz urlop albo jesteś chory - bo nie masz tego w kontrakcie
                    przelicznik jest nie 2700 pacjentów tylko 1500
                    ale nawet gdyby było 31tys - to i tak wychodzi 12pln miesięcznie na pacjenta- ile razy twoja babcia jest u lekarza po recepty? 1raz? dwa razy w miesiącu?czy częściej?
                    zapłać za papier z którego drukujesz recepty, tusz do drukarki, i ..... badania - morfologia ok 50pln, ekg, rtg, i jakoś z tych mitycznych 31 tys maleje do ilu? 4-6tys.?

fajnie jest liczyć cudzą kasę - zwłaszcza jak się niewiele wie o tym na co ona idzie
                    przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• gomar
                      Rider
                      • 2012
                      • 480

Zamieszczone przez piotrek_gdy

fajnie jest liczyć cudzą kasę - zwłaszcza jak się niewiele wie o tym na co ona idzie
                      Dobrze powiedziane i w myśl tej zasady nie liczcie kasy górnikom . Ale do rzeczy. Wiedziałem, że nasi forumowi znaFcy tematu się odezwą...

1. Najważniejsze w tym wszystkim są pieniądze. Skoro mówisz: "wszyscy Polacy dopłacają do górnictwa" - to przedstaw dane. Pokaż, że się znasz i wiesz co mówisz. Nie powtarzaj tanich populizmów...
                      1a. Od razu powiesz, że inne firmy też płacą podatek. Tak ale czy aż tyle? Tak ale czy np zachodni (albo ogólnie światowi) inwestorzy np na strefach ekonomicznych czy wszelkie hipermarkety też płacą tak jak należy czy może mają jakieś ulgi? Czy może obchodzą prawo?
                      PS. ciągle pomijam fakt, że kopalnia to nieco inny zakład niż z CAŁYM SZACUNKIEM! stragan warzywniczy Pani Krysi...
                      2.Czy uważasz, że jak zamkną te kopalnie to naród będzie bogatszy? Może wybudują 23 (czy coś takiego) szpitale? Ja Ci powiem. Zubożeje Śląsk, zubożeje Małoposka i nie tylko, bo na kopalnie przyjeżdżają firmy z całej Polski...
                      3. Opluwacie górników. Tak zwykłych roboli. Hm ale na Boga czy to moja wina albo tego ryla z dołu, że przez tyle lat właściciel (państwo) dopuściło do takiej sytuacji? Zaczynałem prace w KW 1,5 roku temu. I już wtedy mówiło się, że jest źle... I co... Powstał plan godny ryla po zawodówce...

4. Jak to naprawić? Nie da się tego naprawić z takich samych powodów z jakich nie da się naprawić polskiej polityki, ZUSu i innych państwówek... Bo każda państwówka to pole do popisu dla kolesi... Po prostu dla kolesi a płacą za to teraz opluwani pracownicy, notabene też gdzieś po części temu winni...
                      5. Górnicy nie strajkują tylko protestują... To różnica. Protestują poza godzinami pracy...

Zamieszczone przez Maicroft
                      Kompania ZUS ma odroczony do konca tego roku. A w nastepnym znow bedzie problem i zacznie sie lament.
                      To przykład powtarzania populizmu z TV... KW ma zawieszony ZUS - dług odziedziczony po byłych spółkach a nie bieżący...

A tu proszę ciekawy artykuł, polecam...

SPRZEDAM! Nakładki na rączkę fotela do OII :
                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...046007#1046007

Komentarz

• b-bar01
                        Elegance
                        • 2007
                        • 985
                        • Octavia I (1U2)
                        • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

gomar,
                        zauważ że rolą KW jest sprzedaż węgla, bo z tego żyje a nie politykowanie, nas odbiorców interesuje wyłącznie koszt jednostkowy produktu i kupujemy tam gdzie jest taniej, jeśli będzie trzeba to węgiel sprowadzimy z Brazylii a biomasę z Somalii (były takie koncepcje, na szczęście dla was niezrealizowane)skoro pracujesz w KW to sam wiesz ilu z was zap... na łopacie na dole a ilu tylko liczy taczki na górze.
                        pracuję w energetyce, przy produkcji od wielu lat, restrukturyzację przeszliśmy wiele lat temu, też nie było łatwo, z 3,5 tyś. pracowników zostało jakieś 1,1 tyś, z tych co zwolnili jakieś 10% to pracownicy produkcji.
                        niestety, czy chcecie czy nie, was czeka to samo.
                        parafrazując Fidela:
                        "reestructuración o muerte"
                        *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• kazik4x4
                          RS
                          • 2008
                          • 2728

gomar, ile podatku płaci KW??

Znasz liczby??

Już o tym pisałem, ale napiszę jeszcze raz:
                          - skoro przynosi straty, to nie płaci nawet grosza podatku dochodowego
                          - VAT - vat płacą nabywcy, a kopalnia jedynie go odprowadza do skarbu Pańswa odliczając po drodze VAT który zapłaciła płacąc za środki czystości, odzież roboczą, energię, drewno, obudowy, itp wszystko co kupuje się w firmie.
                          - podatek od kopalin - też płacą go nabywcy, a kopalnia odporwadza do UM
                          - podatki od nieruchomości

Nie jest tego tak wiele...

Komentarz

• irekk
                            L&K
                            • 2011
                            • 1093
                            • Octavia II (1Z3)
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez pic2ek
                            Mimo, że jako premier oceniam ją słabo, to widac że babka będzie miała w odróżnieniu od facetów więcej jaj i rozgoni bande która bawi się kosztem społeczeństwa.
                            KW na krawędzi upadku, a krzykacze dalej swoje:
                            http://wyborcza.biz/bizne...ml#BoxSlotI3img
                            OMG, czy wy media czytacie wyrywkowo? Nikt nie widzi że to dalsza wyprzedaż Państwa Polskiego? Tak było z cukrowniami tak będzie z kopalniami. Będziemy płacić niemiecką marże za polski węgiel i płakać jak się naród zorientuje.

W Orzeszu na Górnym Śląsku ma powstać kopalnia węgla kamiennego, której inwestorem jest niemiecka firma. A Ewa Kopacz likwiduje polskie kopalnie!

Komentarz

• Mickul
                              RS
                              • 2010
                              • 2847

A ja się boję tego, że po zamknięciu tych 4 kopalń będę musiał uciec z woj. Śląskiego, bo z tej patologii co jest obecnie zrobi się jeszcze większa - szczególnie w Bytomiu, gdzie bezrobocie na chwile obecną wynosi około 20%, a kopalnia znajduje się i tak na najbardziej patologicznym terenie i jest ostatnim żywicielem dzielnicy Bobrek i Karb. Już teraz boję się tam wjeżdżać autem po 24 i zatrzymywać się na światłach. :/

Komentarz

• Lashlo
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 1455

A mnie rozbawił tradycyjnie Jarek K, mówiąc jak Papież do górników ;-)
                                A górnicy już zapomnieli jak nazwał ich Jarek "ukrytą opcją niemiecką"
                                He he he: "Nie lękajcie się" :-)

Komentarz

• gomar
                                  Rider
                                  • 2012
                                  • 480

kazik4x4, a Ty znasz liczby? Bo ja nie znam ale nikomu nie zarzucam że ktoś do czegoś dopłaca. Idąc tropem to nikt nie płaci podatków bo płacą odbiorcy/kupujący. Być może dopłacamy wszyscy do górnictwa. Ja tego nie wiem. Ty jak widać po wcześniejszych komentarzach wiesz. A więc skoro wiesz to ja jako prosty człowiek proszę Cię o podanie konkretów a nie populizmów. Konkretnie ile dopłacamy a ile państwo ściąga od górnictwa. I jak to się ma do płacenia danin przez zachodnich i innych "inwestorów" hipermarkety itd... I polecam lekturę:

ja uważam, że ten Pan zna się nieco lepiej niż ja i chyba nawet lepiej niż Ty (oczywiście mogę się mylić).
                                  a tu jeszcze jeden artykuł:

kolego b-bar01, powtórzę swoje słowa. Węgiel jest towarem strategicznym. W wypadku draki lepiej mieć swój niż liczyć, że ktoś nam go sprzeda. (Patrz podany wcześniej przykład Japonii podczas II WŚ przecież mogli sobie kupić ropę nie? ). Tak sobie myślę, że to może nam się odbić czkawką. Jak się okaże, że nasi "przyjaciele" rzucą swoje ceny... Tylko ktoś wysoce naiwny wierzy, że będą nam sprzedawać po starej cenie. Polska energetyka nie ma innej opcji w najbliższych dziesięcioleciach niż węgiel więc jesteśmy na węgiel skazany i lepiej żeby to był nasz. Albo żebyśmy mieli możliwości w każdej chwili mieć swój... Myślisz inaczej?

Owszem restrukturyzacja jest potrzebna. Ale trzeba ją zacząć od zastanowienia się nad daninami dla Państwa oraz ciepłych stołków kolesi, a na końcu a i owszem wypłatach górników...

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

Zamieszczone przez gomar
                                    Owszem restrukturyzacja jest potrzebna. Ale trzeba ją zacząć od zastanowienia się nad daninami dla Państwa oraz ciepłych stołków kolesi, a na końcu a i owszem wypłatach górników...
                                    Nikt nie neguje tych dwoch pierwszych postulatow, pewnie jak one zostana zrealizowane, to na te ostatnie znajda sie pieniadze.

Zamieszczone przez gomar
                                    To przykład powtarzania populizmu z TV... KW ma zawieszony ZUS - dług odziedziczony po byłych spółkach a nie bieżący...
                                    Dlug odziedziczony... co to q.. jest. W kazdej normalnej firmie jak ZUSu nie zaplacisz to wyciagnac go od Ciebie razem z odsetkami, odsetkami od odsetek nie mowiac juz o innych karach i o tym, ze nagle stajesz sie nieubezpieczonym.

Tak wiec ten prezent to jest wiecej niz zalegle 300mln zlotych.

Ja mialem stycznosc przez chwile z przetargami do kopaln i dziekuje postoje :wink:
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

• kazik4x4
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 2728

[quote="irekk" Nikt nie widzi że to dalsza wyprzedaż Państwa Polskiego? Tak było z cukrowniami tak będzie z kopalniami. Będziemy płacić niemiecką marże za polski węgiel i płakać jak się naród zorientuje.
                                      [/quote]

Jak sobie polactwo nie potrafi poradzić bo ciągle ryja wsadza po 13, 14, brbórkę, łapówkę za maszyny, deputat, bony itp i ciągle mało to niech przyjdzie niemiec, chińczyk czy ktokolwiek i nauczy jak się gospodarować?
                                      A jak myślisz, dlaczego tak dramatycznie bronią kopalń? Bo z głodu pozdychają?? Nie martw się, nie zdechną, jak nie zdechło 15 tys. tkaczek z Żyrardowa i 50 tys. z Łodzi.
                                      Oni po prostu nigdzie lepiej mieć nie będą, bo na takie rozpasanie nikt nie pozwoli.

Komentarz

• irekk
                                        L&K
                                        • 2011
                                        • 1093
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ja nie twierdzę że tego nie trzeba rozgonić w cholerę. Tylko że to co robią jest robione pod obcy kapitał, aby ów obcy kapitał na nas zarobił na naszych własnych surowcach.

Komentarz

• kazik4x4
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 2728

Zamieszczone przez gomar
                                          kazik4x4, a Ty znasz liczby? Bo ja nie znam ale nikomu nie zarzucam że ktoś do czegoś dopłaca. Idąc tropem to nikt nie płaci podatków bo płacą odbiorcy/kupujący. Być może dopłacamy wszyscy do górnictwa. Ja tego nie wiem. Ty jak widać po wcześniejszych komentarzach wiesz. A więc skoro wiesz to ja jako prosty człowiek proszę Cię o podanie konkretów a nie populizmów. Konkretnie ile dopłacamy a ile państwo ściąga od górnictwa. I jak to się ma do płacenia danin przez zachodnich i innych "inwestorów" hipermarkety itd... I polecam lekturę:
                                          Czy ja znam liczby? NIe nie znam i to ja się ciebie pytam o te liczby.
                                          Skoro powiedziałeś w poprzednim wątku słowami "tylko tyle czy aż tyle płaci kopalnia podatków", to napisz mi cyframi ile płaci.

Ile dopłacamy do górnictwa? Pomnóż sobie wydobycie KHW, JSW, KW w milionach ton i pomnóż x40zł wyjdzie Ci ile trzeb dopłacić do górnictwa.
                                          Największym błędem zarządu wymienionych holdingów jest to, że pozwalają działać spółce nierentownej a tym samym prowadzą niekorzystne rozporządzanie mieniem i prowadzą działalność gospodarczą niezgodnie z zsadami rynkowymi - i za to powinien być prokurator - działanie na szkodę spółki poprzez pozwalanie na pogarszanie jej sytuacji finansowej - normalny paragraf z prawa spółek

Komentarz

• Agamek12
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 9943
                                            • Ford

Tak będzie to górnictwo tak fikać i bronić przywilejów i wyciągać łapy po kolejne całkowicie pomijając aspekt ekonomiczny, to samo społeczeństwo się w końcu wk.rwi i rozgonią raz, drugi i trzeci ich demonstracje prezentując, że ma dosyć dojenia z nich kasy przez tychże...

[ Dodano: Pon 12 Sty, 15 21:21 ]
                                            Ciekawe co górnicy powiedzą na taką ewentualność: http://biznes.onet.pl/wiadomosci/ene...kwidacji/d1lzf
                                            Adam... Używam:
                                            Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                            Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• gomar
                                              Rider
                                              • 2012
                                              • 480

kazik4x4, piszesz, że nie znasz liczb ale nie przeszkadza Ci to twierdzić, że dopłacamy 40 zł do każdej tony. No i ogólnie twierdzić, że dopłacamy do górnictwa. Ja w żadnym ze swoich postów nie powiedziałem jednoznacznie, że kopalnie odprowadzają mniej czy więcej podatków, czy my dopłacamy czy nie. Ja próbuje ciągnąć rozmowę w drugą stronę. Bo czemu np ja mam wierzyć temu co mówi TV? Czy posłowie jakiejś tam partii. Oni mówią jedno a w podanych artykułach ktoś przedstawia inne dane. To jak to jest?
                                              Jak masz odwagę powiedzieć że dopłacamy do górnictwa to poprzyj to danymi, a nie populizmami. Być może dopłacamy ale jak widać są rozbieżności wśród ludzi którzy wiedzą o podatkach odprowadzanych przez kopalnie więcej (tak mi się wydaje niż Ty i ja).

No i jeszcze raz pytam jak to się ma do zachodnich czy innych inwestorów? Do hipermarketów i innych stref ekonomicznych ? Jak to się ma do informacji o odciążeniu górnictwa np w Australii w trudnych czasach? Albo ostatnia informacja o odciążeniu przemysłu naftowego przez rząd UK?

PS. zapomniałeś że na końcu dałem znak zapytania co oznacza, że pytam znawców tematu o to czy firma x odprowadza tyle podatków co kopalnia. Czy są tam może jakieś wymyślone podatki i daniny itp...ale to w sumie jest taki wątek troszkę poboczny.

Komentarz

• JanuszSz
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 2835
                                                • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez gomar
                                                No i jeszcze raz pytam jak to się ma do zachodnich czy innych inwestorów? Do hipermarketów i innych stref ekonomicznych ? Jak to się ma do informacji o odciążeniu górnictwa np w Australii w trudnych czasach? Albo ostatnia informacja o odciążeniu przemysłu naftowego przez rząd UK?
                                                Co się uczepiłeś marketów,stref ekonomicznych,górnictwa w Australii i przemysłu naftowego w UK.
                                                Szczególnie mocno obchodzą mnie te dwa ostatnie tematy.
                                                Wątek jest o górnictwie i pazerności górników.
                                                Nie może tak być,że kopalnia przynosi w roku 1 mld zł strat,a górnicy strajkują przy próbie jej zamknięcia.Czyli nadal wszyscy mają dokładać do nieopłacalnej produkcji?
                                                Według mnie należy te wszystkie Holdingi,Kompanie itp.twory rozgonić na cztery wiatry i zorganizować od nowa.Bez sryliona związków zawodowych,rozdętej administracji itd.
                                                Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• gomar
                                                  Rider
                                                  • 2012
                                                  • 480

Proszę to nasza pazernosc. A to ma ze zachodnie firmy mają ulgi czy tam obchodzą ładnie podatki czyż nie ? A sprawa np UK pokazuje ze inne rządy widzą problem i starają się znaleźć rozwiązanie najmniej bolesne dla pracowników...
                                                  Górnicy protestują a nie strajkują to różnica. robią to poza godzinami pracy o czym pewnie też wiesz

Aha Janusz proszę odważnie powiedziałeś ze dokładamy do produkcji. Masz na to dowody czy powtarzasz to co mówią inni ? Przeczytałeś dwa artykuły które tutaj podlinkowalem?

Komentarz

• FanRSMP
                                                    Ambiente
                                                    • 2010
                                                    • 151

gomar a dlugo pracujesz na kopalni..???.(moze nie doczytalem w Twoich postach)

Komentarz

Pracuję...